Zoek je een makelaar? Let hier vooral op

2 min gelezen

Op het moment dat je een makelaar nodig hebt, is het belangrijk om je goed te oriënteren. Het is vaak de eerste keer dat dit ter sprake komt. Dat betekent dat je waarschijnlijk geen flauw idee hebt waar je moet beginnen. Je wordt om de oren geslagen met makelaars en makelaarskantoren en je ziet door de bomen het bos niet meer. Waar begin je dan? Waar moet je opletten? Dit zijn vragen die je zult tegen komen op je zoektocht naar de juiste makelaar. Gelukkig sta je hier niet alleen voor en heb je hier een aantal handige tips.

Het type makelaar

Het is allereerst belangrijk om de juiste makelaar uit te kiezen. Natuurlijk zijn veel makelaars goed in hun werk, maar de ene makelaar is de andere niet. Zo is de ene makelaar gespecialiseerd in het regelen van huurders, bij de ander zich gespecialiseerd heeft in vastgoed bedoeld voor zakelijke doeleinden. Hoewel ook deze makelaars je ongetwijfeld kunnen helpen, zijn ze minder verdiept in de particuliere markt. Ze zijn dus minder snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kennen de trucjes en fijne kneepjes van het vak niet even goed. Een voorbeeld van een specialist op dat gebied, is bijvoorbeeld Anne Fem NVM Makelaardij

Het portfolio

Kijk ook vooral goed naar het portfolio van een makelaar. Dit houdt in: alle woningen die hij of zij tot dan toe hebben verkocht of aangekocht of in beheer hebben gehad. Hier kun je goed zien hoe de resultaten zijn geweest en of dit aansluit bij waar jij naar op zoek bent. Hieruit kun je namelijk goed opmaken of de marges die deze makelaar gehaald heeft voldoende zijn om zowel jou als de makelaar tevreden te kunnen stellen na afhandeling van alle kosten en dergelijke. Vaak kun je zelfs eventueel voormalige klanten raadplegen voor recensies.