Zelf druiven planten in je tuin
2 min gelezenWat is er nu lekkerder dan het eten van de druiven uit je eigen tuin? Met een paar druivenplanten in je tuin, geniet je tijdens oogstperiode dagelijks van je verse druiven. Heerlijk gezond snoepgoed als tussendoortje, maar ook heerlijk om te verwerken in tal van gerechten, waaronder jam. Wanneer je het besluit hebt genomen, dat je begint met druiven planten in je tuin, dan moet je eerst uitzoeken welke druivensoort het meest geschikt is voor jouw tuin.
Duizenden druivensoorten
Er bestaan namelijk enkele duizenden verschillende soorten druivenplanten ter wereld, maar niet alle druivensoorten kunnen in Nederland geplant worden. Het Nederlandse klimaat voldoet niet altijd. Hierdoor komen sommige druiven niet tot rijping of de planten bevriezen tijdens de wintermaanden. Daarnaast is het Nederlandse klimaat veel vochtiger dan het klimaat in wijnlanden zoals Frankrijk en Italië. Daardoor kunnen druivenplanten in Nederland sneller last hebben van schimmelziektes.
Druiven planten in Nederland
Ondanks dat niet alle druivensoorten willen aarden in Nederland, kan druiven planten in je tuin echt heel succesvol zijn. Drie verschillende druivensoorten die het goed doen in ons Nederlandse klimaat zijn:
- Vitis vinifers Regent
- Vitis Johanniter
- Vitis vinifera Solaris
Wanneer druiven planten?
De beste perioden om druiven te planten is tussen de maanden september en maart. Zorg dat je de druiven planten zo plaatst, dat de druiven planten vrijelijk kunnen groeien langs een steunconstructie. Druiven planten groeien het liefst in de volle zon in kleiachtige grond of gedraineerde grond. De druif staat liever niet te lang met zijn wortels in het water. Kies je voor het planten van meerdere druivensoorten, zorg er dan voor dat de planten minimaal twee meter uit elkaar geplant worden. Voor een goede druivenplant ga je het liefst naar een kwekerij. Daar kunnen ze je voorzien van goed informatie en advies. Met de gekregen adviezen kun jij aankomend jaar genieten van de heerlijkste druiven van eigen oogst.