WOZ bezwaar

3 min gelezen

Luxury house at sunny day in Vancouver, Canada.

WOZ bezwaar maken? De verwachting is dat door de stijgende marktprijzen van woningen volgend jaar de WOZ-waarde gemiddeld tussen de 8,5 en 9,5% zal stijgen. Vorig jaar was er al een kleine stijging te zien in het aantal bezwaren bij de gemeente te zien tegen de WOZ-waarde. Het aantal bezwaren tegen de WOZ waarde in 2019 was 2,4% en in 2020 was dat 2,7%. Nog steeds wordt dus 97,3% van de WOZ-waarden die zijn vastgesteld niet ter discussie gesteld. Van de 2,7% die vorig jaar bezwaar hebben aangetekend heeft 40% geleid tot aanpassing van de WOZ-waarde. Het blijkt dat een groot deel van deze 2,7 % die wel een WOZ bezwaar heeft ingediend, zich heeft laten ondersteunen door een bezwaarmakers bureau dat werkt op basis van no cure, no pay. Al deze bezwaarmakers bureau’ s worden door de gemeenten betaald als het WOZ bezwaar wordt gehonoreerd.

Hoe weet je of de WOZ waarde te hoog is?

Er bestaat een mogelijkheid om WOZ-waarden van andere woningen te raadplegen bij het waardeloket.nl. Zo kun je jouw WOZ waarde vergelijken met woningen die met jouw woning vergelijkbaar zijn. Als je denkt dat de WOZ waarde van je woning te hoog is, kun je dus bekijken hoe de woningen eruit zien waarmee je huis wordt vergeleken. Stel; je hebt geen garage en de woning waarmee je wordt vergeleken wel, dan heb je een bezwaarpunt. Datzelfde geldt voor een dakkapel of een kelder. Is jouw woning niet geïsoleerd dan kan dat ook een bezwaarpunt zijn. Dus als je denkt dat de WOZ waarde van je woning niet juist is, kun je bezwaar (laten) aantekenen. Als je WOZ bezwaar gaat maken dan kun je dat zelf doen of laten doen door een bezwaarmakers bureau. Je hoeft voor dit WOZ bezwaar niets te betalen.

WOZ bezwaar laten maken

Wil je bezwaar te laten maken door een bezwaarmakers bureau dan kost je dit niets. Als het bezwaar wordt gehonoreerd betaald de gemeente de kosten die het bureau heeft gemaakt om bezwaar te kunnen indienen. Als het bezwaar niet wordt gehonoreerd dan neemt het bureau zelf de kosten voor rekening. Het personeel van een bezwaarmakers bureau bestaat uit juristen en taxateurs die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van de Wet WOZ. Wanneer je het WOZ bezwaar aantekenen door hun laat uitvoeren dan maken ze een taxatie op basis van de gegevens die ze doorkrijgen van jou. Dat zijn foto’s die je maakt van bepaalde onderdelen van het huis, het taxatierapport van de gemeente en de WOZ-aanslag. Eventueel komt de taxateur zelf het huis taxeren. Wordt je aanvraag in behandeling genomen dan moet je het bezwaarmakers bureau wel machtigen om namens jouw bezwaar aan te mogen tekenen.

Is het belangrijk om bezwaar te maken

Ja het is inderdaad belangrijk om WOZ bezwaar aan te tekenen als je denkt dat de WOZ waarde te hoog is. Hoe hoger de WOZ waarde hoe meer belasting je betaald! Belastingen die zijn gekoppeld aan de WOZ waarde zijn:

·         Onroerend zaak belasting (OZB); deze betaald de eigenaar of de huurder van een woning, gebouw of grond

·         Waterschapsbelasting; deze betaald de eigenaar of huurder voor het gebruik van de watervoorziening voor een alleenstaande of een meerpersoonshuishouden.

·         De inkomstenbelasting; deze betaal je over inkomsten uit werk en over vermogen.

·         De vermogensbelasting; deze bepaal je als het vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt.

·         De roerende ruimtebelasting; deze betaal je als eigenaren van woonboten, woonwagens, bedrijfsvaartuigen en kiosken