Wat kost een verhuizing? 3 verhuisvragen beantwoord!

2 min gelezen
Verhuizing

Wanneer je (misschien wel voor het eerst) gaat verhuizen zijn er meestal veel dingen die je je afvraagt: wat is een normale prijs voor een verhuizing, hoe zorg ik ervoor dat ik niks kwijtraak tijdens de verhuizing en verhuizing doorgeven: aan wie?

Hoewel je je natuurlijk nog veel meer kunt afvragen dan hierboven beschreven zal ik omwille van de lengte van dit artikel enkel op de bovenstaande vragen in gaan.

Verhuizen

Wat kost een verhuizing?

Over het algemeen bestaand de kosten van een verhuizing uit drie onderdelen: kosten van de verhuiswagen, kosten van de verhuizers en de voorrijkosten.

De verhuiswagen kost je gemiddeld €65 per uur, de verhuizers €900 en de voorrijkosten €55. Bij elkaar ben je dus ruim €1000 kwijt voor een verhuizing.

Uiteraard kunnen de hierboven genoemde kosten verschillen van de werkelijke prijs. Bovendien is naar een flat verhuizen vanzelfsprekend goedkoper dan naar een villa verhuizen hierdoor kunnen bovenstaande prijzen ook verschillen.

Hoe voorkom ik dat ik dingen kwijtraak tijdens de verhuizing

Het is ontzettend irritant als je spullen tijdens de verhuizing kwijtraakt. Gelukkig valt dit te voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld niet goed oplet met inpakken is het onmogelijk om achteraf te weten in welke doos welke spullen zitten, wanneer je daarentegen wél goed oplet met inpakken scheelt dit met het uitpakken een hoop tijd.

Verhuizing

Het kan verder ook handig zijn om in te pakken per ruimte. En deze dozen een bepaalde sticker mee te geven. Zo geef je bijvoorbeeld alle verhuisdozen uit de woonkamer een groene sticker, alle verhuisdozen uit de badkamer een blauwe sticker en alle dozen uit je eigen slaapkamer een gele sticker. Wanneer je dan gaat uitpakken kun je de verhuisdozen heel eenvoudig per sticker sorteren om zo bij het uitpakken alles bij elkaar te hebben staan.

Let er ook op dat niet alles wat momenteel in je ‘oude huis’ staat nuttig is. Wanneer je gaat ontspullen voordat je begint met verhuizen hoef je veel minder mee te nemen en is de kans op het zoekraken van spullen die wel nuttig zijn een stuk kleiner.

De verhuizing doorgeven, aan wie?

Het is wettelijk verplicht om je verhuizing door te geven aan je gemeente. Wanneer je dit niet binnen vier weken voor of vijf dagen na de verhuizing doet riskeer je een boete van €325. Het doorgeven van deze wijziging kun je zowel persoonlijk als schriftelijk en digitaal doen.

De meest makkelijke manier is om het via je DigiD te doen. Wanneer je hier een wijziging doorgeeft worden als je gegevens in één keer overgezet naar je nieuwe adres. Wanneer je dit ook in het ‘mijn overheid’ gedeelte van DigiD doet worden alle brieven van de overheid naar je nieuwe adres doorgestuurd. Een instantie die in dit artikel onder de noemer overheid valt is bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Verder is het ook handig om je verhuizing door te geven aan vrienden, collega’s, tijdschriften, dagbladen, verzekeringen en eventuele verenigingen waar je lid van bent.