Wat is waterhardheid?

3 min gelezen
moderne woning

Waterhardheid is een term die wordt gebruikt om de concentratie van bepaalde mineralen, met name calcium en magnesium, in water aan te geven. Wanneer de concentratie van deze mineralen hoog is, kun je spreken van kalkaanslag in het water. Kalkaanslag in het water kan zorgen voor veel problemen in het huishouden. Het is daarom altijd een goed idee om een waterontharder te gebruiken. Met een waterontharder is het namelijk mogelijk om het kalk te verminderen in het water. Het is namelijk altijd verstandig om geen kalk in het water te hebben, omdat dit vaak kan zorgen voor problemen. Wil jij er meer over te weten komen? Onderstaand vertellen we er alles over!

Negatief effect van een hoge waterhardheid

Een te hoge waterhardheid hebben in het huishouden kan voor verschillende problemen zorgen. Ten eerste zorgt het ervoor dat huishoudelijke apparaten minder goed werken, maar kunnen ze ook eerder kapot gaan. Dit betekent dat je veel geld kwijt bent aan het vervangen van deze apparaten en dat is natuurlijk erg vervelend. Ten tweede is het ook heel erg slecht voor de huid en de haren. Daarnaast is het ook niet verstandig om water met kalk te drinken en dit kan bijvoorbeeld slecht zijn voor de gezondheid. Tot slot is het ook moeilijk om met hard water schoon te maken en blijven er vaak kalkvlekken achter.

Wat zijn de oorzaken?

Waterhardheid ontstaat wanneer regenwater door de grond sijpelt en onderweg mineralen opneemt, voornamelijk calcium en magnesium. Deze mineralen worden opgelost in het water en verhogen de waterhardheid. De hoeveelheid mineralen in het water kan variëren afhankelijk van de geologische samenstelling van de ondergrond. Gebieden met veel kalksteen of dolomietgesteente hebben doorgaans harder water dan gebieden met andere soorten gesteente. Het ligt dus echt aan het gebied en het is van belang om hier meer informatie over te vinden op het internet. Je kunt op die manier preventieve maatregelen nemen en ervoor zorgen dat je geen last hiervan kunt krijgen.

Waterhardheid oplossen

Het is natuurlijk erg vervelend om een hoge waterhardheid te hebben en het is daarom van belang om het kalk te verwijderen. Je kunt dit op verschillende manieren doen, maar het is verstandig om een waterontharder op zoutbasis te gebruiken. Een waterontharder kan er namelijk voor zorgen dat er helemaal geen kalk in het water komt. Op die manier kun je weer genieten van zacht water en kun je zelfs geld besparen op de energierekening. Het is altijd verstandig om meerdere waterontharders te gebruiken, zodat je meer zekerheid hebt.

Wil jij ook waterontharders op zoutbasis gebruiken en waterhardheid verminderen, dan is het van belang om goed te kijken op het internet. Je kunt deze waterontharders namelijk bestellen op het internet bij verschillende aanbieders. Vergelijk deze verkopers goed met elkaar, zodat je ook echt een betrouwbare aanbieder kunt vinden. Het is verstandig om te kijken naar de recensies van een specifieke aanbieder, hierin staan namelijk de ervaringen van de vorige klanten. Je kunt hier waardevolle informatie uithalen en gebruiken bij het vergelijken van de aanbieders in kwestie.