Wanneer broeit legionella?

2 min gelezen
temperatuur legionella

Lees hier alles over de temperatuur legionella. Ondanks dat het rijksinstituut volksgezondheid en milieu, afgekort tot RIVM, veel gegevens heeft zijn er nog heel wat open eindjes. Wat vaststaat is de temperatuur legionella, deze ligt tussen de 20 en 50 graden Celsius. Maar leidingwater met deze temperatuur hoeft niet gevaarlijk voor de gezondheid te zijn.

temperatuur legionella

Wat is het gevaar?

Je hoort niet vaak over de veteranenziekte. Terwijl heel wat mensen tijdens de zomervakantie een reisje maken, naar een boot of caravan gaan, en de gehele tijd staat het water in de leiding stil. In de zomer is het in huis al snel meer dan 20 graden maar blijft het ten alle tijde onder de 50 graden Celsius, de kans dat leidingwater de legionella bacterie bevat is aanwezig. Iemand kan zelfs twee keer gevaar lopen, want als diegene in de zomer naar die stacaravan gaat dan is daar het water in de leiding tussen de 20 en 50 graden Celsius, en bij thuiskomt weer. Jarenlang gaat dat goed zonder dat diegene de veteranenziekte krijgt door een legionellabesmetting. De reden is dat de aanraking moet gaan middels verneveling. Water drinken wat de legionella bacterie bevat geeft geen enkel gevaar, het moet als damp of nevel in de longen terecht komen, en dan nog is de kans op ziek worden erg klein.

Op leeftijd zijn en al een ziekte onder de leden hebben is altijd gevaarlijk

De temperatuur legionella heeft het RIVM goed in kaart. De gevolgen nog niet, maar zoals met veel ziektes, is op leeftijd zijn en al iets onder de leden hebben een risico. Er zijn sterfgevallen bekend, maar niet bij jonge vitale personen. Toch is het opletten. Water waar lucht door gepompt wordt zoals in een jacuzzi of whirlpool, of douches die een tijd niet in gebruik zijn geweest, zijn een risico. De nevel kan in de longen terecht komen, en als die nevel de legionella bacterie bevat kan dat leiden tot de veteranenziekte wat een soort van longontsteking is. Wees dus enorm voorzichtig met waterdamp met een kritieke temperatuur.