Waarom sluit mijn raam niet goed meer?

2 min gelezen
Waarom sluit mijn raam niet goed meer?

Wat doen als mijn raam niet meer goed sluit? Praktische oplossingen en tips

Een raam dat niet meer goed sluit kan behoorlijk frustrerend zijn. Het kan gaan tochten, geluidsoverlast van buiten opleveren en zelfs een gevoel van onveiligheid opleveren. Gelukkig zijn er enkele oplossingen die je kunt proberen om het raam te laten sluiten. Lukt dat niet, dan kun je altijd nog professionele hulp inschakelen. Probeer onderstaande stappen als een raam niet meer goed sluit.

Reinig de raamkozijnen

Een raam dat niet goed sluit kan het gevolg zijn van vuil en stofophoping. Maak de raamkozijnen grondig schoon met een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel. Vergeet vooral niet om ook de raamrails en scharnieren schoon te maken.

Controleer de uitlijning van het raam

Soms raakt een raam uit zijn oorspronkelijke positie, waardoor het niet meer goed sluit. Bekijk de positie van het raam en controleer of het in lijn is met het raamkozijn. Als het nodig is, pas dan voorzichtig de positie van het raam aan. Let op, dit is niet makkelijk als je hier geen ervaring mee hebt.

Scharnieren en rails smeren

Gebruik een smeermiddel op siliconenbasis om de scharnieren en rails van het raam te smeren. Dit helpt om wrijving te verminderen en het raam soepeler te laten bewegen. Gebruik geen olieachtige smeermiddelen, omdat deze vuil en stof kunnen aantrekken en vasthouden.

Controleer de afdichtingen

Beschadigde of versleten afdichtingen kunnen ervoor zorgen dat het raam niet goed sluit. Inspecteer de afdichtingen rondom het raam en vervang eventueel beschadigde delen. Dit zorgt voor een betere isolatie en voorkomt tocht.

Sluitpunten aanpassen

Sommige ramen hebben verstelbare sluitpunten. Controleer of de sluitpunten goed zijn afgesteld en pas ze indien nodig aan. Hierdoor past het raam beter in het raamkozijn en kan het weer goed sluiten.

Professional voor raamreparatie

Als bovenstaande stappen niet het gewenste resultaat opleveren, is het raadzaam om een professionele raamreparateur in te schakelen. Die heeft de expertise en het juiste gereedschap om complexere problemen met ramen op te lossen. Voor blogs over deuren, klik je hier.

Meer verhalen