Verhuizing goed regelen

3 min gelezen

Wanneer je een ander huis gaat huren of kopen dan betekent dit dat je gaat verhuizen. Dat houdt weer in dat je een aantal zaken praktisch dient te regelen. Denk hierbij aan het overzetten van je internetaansluiting en het aanpassen van je verzekering. Hoe gestructureerder je te werk gaat, des te vlotter verloopt de verhuizing.

Een verhuizing bestaat uit 3 fases: het voorbereiden, de verhuizing en de aankomst in de nieuwe woning. Om te beginnen zijn er de nutsvoorzieningen die geregeld moeten zijn. Geef tijdig je verhuizing door en geef ook op tijd de meterstanden door.

Zorg er ook voor dat je nieuwe adres wordt vastgelegd in de Basisregistratie Personen (BRP). Veel instanties nemen je adreswijziging onmiddellijk over. Dit betreffen dan voornamelijk overheidsinstanties.

Verbouwen

Wanneer je iets wilt verbouwen aan de nieuwe woning doe het dan voordat je er intrekt. Dan zit je daarna ook niet meer met de rommel en het is beter om in een nieuw, afgerond  huis te starten. Doe ook je schilderwerk voordat je de woning betrekt.

Wanneer je zelf gaat verhuizen dan is dat goedkoper, maar het houdt ook meer werk in en je moet zorgen voor een strakke planning. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende verhuisdozen in voorraad hebt.

Het is ideaal om een aantal weken van te voren te beginnen met inpakken. Dit kun je doen met alle voorwerpen die je niet dagelijks gebruikt. Verpak hierbij de breekbare spullen in geschikte verpakkingsmaterialen zoals bijvoorbeeld noppenfolie.

Dozen inpakken

Houd in ieder geval een logische rangschikking aan, doe boeken bij boeken en glazen bij glazen. Plak bij voorkeur etiketten op de dozen of schrijf op wat de inhoud is. Dat scheelt een hoop gedoe later bij het uitpakken.

Je kunt de dozen in verschillende kamers zetten, zodat je ongeveer dezelfde volgorde kan aanhouden in je nieuwe huis. Je hebt het dan als het ware voorgesorteerd. Mocht je tijdens de voorbereiding nutteloze spullen tegenkomen, breng dit dan direct naar de vuilnis of geef het weg. Je kunt een verhuisperiode ook gebruiken als opruiming.

Er zijn verhuisdozen in verschillende maten en soorten. Zo bestaan er ook aparte boekendozen. Wanneer je veel boeken hebt dan is dit wellicht handig. Zo kun je voor je kleding weer grotere dozen kopen. Maak eerst een goede inschatting van je spullen, dan weet je waarschijnlijk wel hoeveel dozen je nodig hebt.

Denk bij het stapelen van de dozen ook aan de zwaarte van de dozen. De zware dozen dienen onderaan te staan om zo beschadiging te voorkomen. Wanneer de dozen in een vrachtwagen worden vervoerd dan gebeurt dit vanuit het zelfde principe.

Zorg voor voldoende verhuisdekens om je meubilair te beschermen tijdens de verhuizing. Denk eraan dat beschadiging voor de hand ligt tijdens een verhuizing, dus neem je maatregelen.

Als je dan bent aangekomen in je nieuwe woning dan weet je waar alles staat, als je het goed gepland hebt. Ook wanneer dat niet zo is dan heb je op de dozen geschreven wat de inhoud is, zodat je zorgeloos kunt uitpakken.