Senior en verhuizen? Een aantal handige tips
3 min gelezenBen je al op leeftijd en ga je verhuizen? Of help je iemand met verhuizen die op leeftijd is? Dan hebben wij hieronder een aantal handige tips voor een seniorenverhuizing verzameld.
Lees dit artikel op je gemakje door en kom erachter waar je rekening mee moet houden tijdens een seniorenverhuizing. Met deze tips wordt zo’n verhuizing niet alleen makkelijker, maar ook prettiger!
Tip 1: hulp inschakelen
Dit klinkt als een open deur, maar vraag zoveel mogelijk hulp aan vrienden en familie. Als je wat ouder bent, dan is het vaak niet meer zo vanzelfsprekend om alles alleen te doen. Als je hulp van familie en vrienden inschakelt, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Moeten er dozen ingepakt worden, dan kun je bijvoorbeeld prima toezicht houden terwijl anderen de zware klus opknappen.
Tip 2: erkend verhuisbedrijf zoeken
Er bestaan heel veel verhuisbedrijven in Nederland, maar wij raden aan om altijd met een erkend verhuisbedrijf in zee te gaan. Hoe herken je een erkend verhuisbedrijf? Het “Erkende Verhuizers” keurmerk vertelt je of het desbetreffende verhuisbedrijf aan bepaalde richtlijnen voldoet. Onder deze richtlijnen vallen bijvoorbeeld een uitgebreide schadeverzekering op basis van nieuwswaarde, een gegarandeerde aanbetaling en de zekerheid dat een ander verhuisbedrijf de verhuizing regelt, mocht je eigen verhuizer failliet gaan. Zolang jouw verhuisbedrijf dit keurmerk heeft, kun je dus zonder zorgen verhuizen!
Tip 3: gespecialiseerd verhuisbedrijf inschakelen
Nederland vergrijst steeds meer en senioren verhuizen ook steeds vaker, bijvoorbeeld van een eengezinswoning naar een verzorgingstehuis. Er bestaan verhuisbedrijven die zich in dergelijke seniorenverhuizingen hebben gespecialiseerd. Zij weten precies waar ze rekening mee moeten houden en weten goed in te spelen op de behoeften van senioren. Als je dus voor een verhuisbedrijf kiest dat gespecialiseerd is in seniorenverhuizingen, dan gaat de verhuizing heel wat soepeler.
Een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in seniorenverhuizingen kan je bijvoorbeeld helpen bij de volgende zaken:
- Adreswijziging doorgeven
- Abonnementen omzetten
- Spullen uitzoeken en inpakken
- Demonteren meubilair
Verder helpt het verhuisbedrijf je ook met klusjes in het nieuwe huis, zoals schilderen, in elkaar zetten van meubilair en vloerbedekking leggen.
Tip 4: verhuiskostenvergoeding aanvragen
Weleens van verhuiskostenvergoeding gehoord? Deze vergoeding is een tijd geleden in het leven geroepen en misschien kom jij daar ook in aanmerking voor. Als je huurhuis gerenoveerd of gesloopt wordt, dan is een verhuizing in veel gevallen onvermijdelijk. In dit geval kun je dus zo’n verhuiskostenvergoeding aanvragen bij de verhuurder.
Verder kun je ook een vergoeding aanvragen bij de gemeente als je een ziekte of beperking hebt. De gemeente dekt dan de kosten voor de verhuizing, zoals het inhuren van een verhuisbedrijf of nieuwe gordijnen in je nieuwe huis.
Tip 5: belangrijke voorzieningen regelen
Verhuis je naar een nieuwe woonplaats? Of ga je in een ander stadsdeel wonen binnen je eigen woonplaats? Dan raden wij aan om belangrijke voorzieningen op tijd te regelen. Denk dus bijvoorbeeld aan het wisselen van de huisarts en de thuiszorg. Je kunt deze zaken het beste al vóór de verhuizing helemaal geregeld hebben. Dit geeft namelijk een gerust gevoel als je eenmaal echt verhuisd bent. Bovendien kun je ook meteen van deze voorzieningen gebruikmaken als je eenmaal gesetteld bent in je nieuwe woning.
Conclusie
Kies dus altijd voor een erkend verhuisbedrijf met het keurmerk “Erkende Verhuizers”. Informeer ook meteen naar de ervaringen met seniorenverhuizingen, zodat je zeker weet dat je in goede handen bent. Een verhuizing bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: het fysieke gedeelte bestaat uit de verhuizing van je inboedel en daarnaast is er ook een praktisch gedeelte dat bijvoorbeeld bestaat uit de huisarts en andere voorzieningen regelen. Als senior is het extra belangrijk dat deze zaken goed geregeld zijn!