Ontkomen aan de huurmarkt

2 min gelezen

De Nederlandse woningmarkt is op dit moment ontzettend éénzijdig, wat voor velen betekent dat een woning huren een erg stressvol proces is. Gemiddelde huurprijzen blijven jaarlijks stijgen en het vinden van een schappelijke woning kan soms immens lang duren. Hierdoor wordt het, voor zij die zich dit kunnen veroorloven, erg aantrekkelijk om een woning te bouwen. De uitgestrekte leegtes die eeuwenlang een kenmerk zijn geweest van het Nederlands landschap worden dan ook alsmaar aantrekkelijker om met woningen te vullen. Natuurlijk is het bouwen van een huis niet iets dat zo geklaard is: gezien de prijs van een onderneming als deze zijn er talloze aspecten en beslissingen om te overwegen.

Eigen wensen eerst, houd voet bij stuk

Wanneer u een huis bouwt, spreekt het vanzelf dat u dat van de eerste keer goed wil doen. Dit betekent niet alleen dat u een betrouwbare aannemer, om zo latere mankementen of meer technische problemen te voorkomen, maar ook dat u uw eigen wensen op de eerste plaats zet. Zo kan het dus lonen om een vakkundige en passende architect te vinden, om zo in samenwerking uw toekomstige woning te bekokstoven. Aarzel niet om duidelijk te maken dat je genoeg stekkers wilt, of een lichtknop naast je bed. Zulke dingen – dingen die al snel als bijkomend worden gezien – spelen namelijk een gigantische rol in uw comfort. Wees dus niet te snel om comfort of persoonlijke voorkeur af te schrijven als bijkomende aspecten.

Geen kosten, maar investeringen

Hiertegenover staat dan weer het feit dat je, ongeacht je dromen en wensen, altijd met een budget zult moeten worstelen wanneer je een huis bouwt. Beslis dus waar op te besparen valt en wat voor jou een investering zal zijn. Laat je hierin adviseren door je aannemer en architect, maar houd voet bij stuk wanneer nodig. Uiteindelijk ga jij hier intrekken, dus persoonlijke voorkeur en comfort is komen altijd op de eerste plaats. Denk daarnaast ook na over toekomstige kostenbesparingen. Zo kun je door bijvoorbeeld ruimte te maken in je budget voor betere isolatietechnieken enorm besparen in de toekomst. Ook is het altijd slim om uw budget zo samen te stellen dat u rekening houd met eventuele ongelukkige gebeurtenissen. Zo word je minder snel verrast wanneer er wat vertraging plaatsvindt op de werf.