Je huis senoirenproof maken

3 min gelezen

Ben je van plan om bij je bejaarde ouders te gaan wonen? Als je het je niet kunt veroorloven om een ​​seniorvriendelijke woning te kopen, kun je je bestaande huis verbouwen. Zo creëer je een veilige en comfortabele woning voor ouderen. Er zijn veel aspecten waarmee je rekening moet houden om je huis seniorvriendelijk te maken. Mogelijk moet je wat meubels toevoegen, zoals elektrische relaxzetels. Ook kan het nodig zijn om de keuken en badkamer te renoveren. Op internet kun je veel inspiratie voor seniorenwoningen vinden om een ​​mooi huis voor te bereiden voor degenen van wie je houdt. Hier zijn enkele ideeën die je kunt proberen.

Passend meubilair leveren

Ouderen kunnen mobiliteitsproblemen hebben. Ze kunnen het moeilijk vinden om te zitten, op te staan ​​en te lopen. Je moet dus handige meubels voorzien die hun lichaam kunnen ondersteunen. Je moet ze bijvoorbeeld een sta op stoel geven. Deze stoel heeft een verstelbare zitpositie. De senioren kunnen de positie bepalen door gewoon op de knop op de stoel te drukken. Deze stoel kan omhoog of omlaag. De rugleuning en voetensteun zijn eenvoudig te bedienen. Het kan ook ouderen helpen om uit de stoel te komen en tegelijkertijd de belasting van hun lichaam te verminderen. Bovendien moet je zorgen voor een comfortabele matras met de juiste hoogte. Een te laag of hoog bed en matras kan een val tot gevolg hebben. Voor de gezondheid van je ouders is het dus aan te raden om een ​​verstelbare matras te gebruiken.

Functionele keuken en veilige slaapkamer bouwen

Het kan zijn dat je je keuken moet renoveren. Een functionele keuken moet zo zijn ontworpen dat de senioren nergens voor bukken of hurken. De keukenapparatuur moet eenvoudig te bedienen zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een ​​open plank te gebruiken om ze toegang te geven tot veelgebruikte items. Dan moet je ook aan de badkamerrenovatie denken. Je moet een niet-gladde vloer installeren om te voorkomen dat iemand uitglijd en valt. Je kunt ook wat badmatten toevoegen. Vervolgens moet je handgrepen naast het toilet en de douche installeren om vallen te voorkomen. Bovendien moet je rekening houden met het type kraanbediening dat je gebruikt. Eengreeps kraan is een goede optie. Daarnaast kun je ook handdouches installeren, zodat ze gemakkelijker te gebruiken zijn door senioren.

Andere overwegingen

Alle ruimtes in je huis moeten antislipvloeren gebruiken. Gladde oppervlakken kunnen bij ouderen ernstige ongevallen veroorzaken. Als het leggen van een nieuwe vloer geen optie is, kun je rubberen antislip matten neerleggen. Je moet ook een antislipmat onder de vloerkleden leggen. Verder moet je huis goed verlicht zijn. Je moet verlichtingsarmaturen installeren in de trap, deuropeningen en andere kamers. Door het raam op de slaapkamer te plaatsen, kun je overdag vertrouwen op het natuurlijke licht. Ook ’s avonds zorg je voor voldoende verlichting door lampen naast het bed te plaatsen. Zorg ervoor dat je trappen rails hebben voor de senioren. Bovendien houden de meeste ouderen van balkons of terrassen om van de zon te genieten. Je kunt een comfortabel balkon, terras of patio creëren zodat ze ’s ochtends tijdens het zonnebaden hun thee kunnen drinken.