Infrarood verwarming in uw woning?

2 min gelezen

Een infrarood verwarming wordt als erg praktisch ervaren doordat de warmtepanelen vrijwel overal in huis kunnen worden geplaatst. De panelen zijn makkelijk te bevestigen aan het plafond of aan de wand. Met een infrarood verwarmingspaneel bepaalt u dus helemaal zelf welke delen van het huis de meeste warmte zullen ontvangen. Ook voorkomt u zo dat er plekken in het huis worden verwarmd waar dit niet nodig is. Benieuwd naar de werkzaamheden en eigenschappen van infrarood verwarming? Lees dan vooral verder. 

Hoe gaat een infrarood verwarmingspaneel te werk?

Infrarood wordt vaak aangewezen als een duurzaam alternatief op de huidige verwarmingsmethoden. Een infrarood verwarmingspaneel wordt namelijk verwarmd door stroom en kennen een hoog rendement: tot wel 93% van de energie kan worden omgezet in warmte. De panelen kunnen op specifieke plekken in het huis worden geplaatst, met name op plekken waar de warmte het meest nodig is. Denk dan bijvoorbeeld aan de eethoek of de werkkamer. Het idee achter de infrarood verwarming is dat enkel de plaatsen in het huis waar de warmte nodig is, de warmte zullen ontvangen. Het wordt zo voorkomen dat onnodige warmte door het huis wordt gedistribueerd en zo het kostenplaatje zal stijgen. Door gebruik te maken van een infrarood verwarmingspaneel kunt u flink besparen op uw energierekening. 

Kan een infrarood verwarming fungeren als hoofdverwarming?

Als u op het internet onderzoek doet naar de werking van een infrarood verwarming zult u zeker hebben gevonden dat infrarood niet kan fungeren als hoofdverwarming. Dit hoeft echter niet waar te zijn! Als uw woning goed is geïsoleerd kan de infrarood verwarming prima op zichzelf het hele huis verwarmen. Het is dus zeker mogelijk om de infraroord verwarming aan te stellen als hoofdverwarming. Een reden om voor infrarood verwarming te verkiezen boven een alternatief is de gezonde stralingswarmte die de panelen uitstoten. 

Infrarood inzetten als bijverwarming

Het is ook mogelijk om een infrafrood verwarming in te zetten als bijverwarming. In dit geval gebruikt u een infrarood warmtepanelen in combinatie met een warmtepomp of een cv-ketel. U kunt een infrarood verwarmingspaneel dan plaatsen op plekken waar extra warmte nodig is. De hoofdverwarming zorgt zo voor een aangename temperatuur door het hele huis heen en de meeste gebruikte plekjes worden nog net iets warmer gemaakt door een infrarood verwamingspaneel. Het grote voordeel aan infrarood warmtepanelen is dat ze al binnen een paar minuten zijn opgewarmd. Bij een cv-ketel zult u even moeten wachten, maar bij de infrarood panelen is uw kamer al in een mum van tijd opgewarmd.