Herenhuis naar smaak bouwen

2 min gelezen

Een herenhuis is een grote en luxe woning met een statig karakter. Er zijn minimaal twee woonlagen en een zolder. Het is mogelijk dat de woning vrijstaand is of naast andere woningen wordt gebouwd. De dakgoot is hoog geplaatst, ook de plafonds binnen in huis zijn hoog geplaatst. Deze panden zijn vaak te vinden aan de Amsterdamse grachten net als grachtenpanden.

Een andere naam voor herenhuis is patriciërshuis. In de Engelse en Franse taal wordt onderscheid gemaakt tussen herenhuizen die in de stad gesitueerd zijn (townhouse of hôtel particulier) en herenhuizen die op het platteland gebouwd zijn (manor house, manoir). Dit onderscheid wordt in de Nederlandse taal niet gemaakt. Voor een deel omdat de definitie van herenhuis onlosmakelijk verbonden is met gebouwen aan de gracht van Amsterdam, toch zijn er ook zeker soortgelijke constructies in andere gemeenten en op andere locaties te vinden.

Welke kenmerken heeft een herenhuis?

Herenhuizen kunnen los van elkaar staan of tegen elkaar aan gebouwd zijn. Het blijven wel individuele panden die geen tussenwanden met elkaar delen. Als de woning op zichzelf staat dan zal er een duidelijke symmetrische vorm zichtbaar zijn met de voordeur centraal in het midden en acht ramen die in een symmetrische configuratie zijn geplaatst.

Het dak van een herenhuis is van het type schilddak dat bovenop de tweede verdieping ligt, er zijn twee schoorstenen aanwezig. Er zijn ook herenhuizen met één of twee dakkapellen die zich op de derde verdieping bevinden. Als een herenhuis direct tegen een ander pand staat zal het ontwerp anders zijn. Deze panden kenmerken zich door een smalle vorm, diep en vaak ook zeer hoog.

Eigenschappen herenhuis

Een herenhuis is heel opvallend en heeft zijn eigentijdse woning stijl. De meest voorkomende geveltypen zijn halsgevel, klokgevel, lijstgevel en trapgevel. De achterzijde van een herenhuis heeft vaak een diepe tuin tot aan het huis wat daar nog weer achter ligt.