Handwikkelfolie helpt je ladingen bijeenhouden

3 min gelezen

Handwikkelfolie kan niet ontbreken in de processen van een opslag- of transportonderneming. Dit type folie heet ook wel stretchfolie. De ‘hand’ in de term verwijst naar het feit dat je de folie vanaf de rol met je hand om goederen en verpakkingen heen wikkelt. Het is dus een heel manueel gebeuren. De folie is zo populair omdat je die snel kunt aanbrengen, hij uitermate stevig is en ook nog voordelig kan worden aangeschaft. Voor de prijzen geldt wel dat het ene type duurder is dan het andere.

Een onwrikbaar geheel maken met handwikkelfolie

Deze folie staat eigenlijk onder vele namen bekend. Zo heet het ook wel rekwikkelfolie. Het wordt het meest toegepast om dozen of zakken onderling vast te hechten en het dan ook nog eens met de pallet samen te pakken. Door de folie goed om alles heen te wikkelen, krijg je een groot pakket waarbij niets meer kan schuiven of bewegen. Heel handig als je er dan mee op stap gaat. Van hefkraan tot vrachtwagenvloer tot eindbestemming heb je zo goed grip op meerdere producten die stevig met elkaar en met de pallet zijn verbonden. De folie dient dan wel echt strak om de pallet heen gewikkeld. Meestal begin je onder de pallet te wikkelen. Hier wikkel je extra folie waarna je omhoog door gaat met wikkelen. Deze folie wordt dan ook wel palletwikkelfolie genoemd.

Een vrij inspannend werkje

De folie zorgt voor stevigheid en van daaruit voor een efficiënte opslag. Maar het dient ook als goed ‘wapen’ tegen stof, vuil en vocht. Die hebben geen kans tegen de beschermende werking van de folie. Nog een naam voor handwikkelfolie is stretchfolie. Bijna iedereen is na eventjes oefenen in staat om moeiteloos de stretchfolie aan te brengen en heeft daar geen hulpmiddel bij nodig. Anders wordt het als je medewerkers de hele dag pallets moeten wikkelen. Dan merk je het wel terug in je lichaam. Want je beweegt steeds weer anders en gebruikt je spierkracht om de boel strak vast te wikkelen. Je bent zo eigenlijk op sportschool niveau bezig. Dat is niet erg als er een paar pallets per dag dienen gewikkeld. Het wordt anders als je van acht tot vijf aan het wikkelen bent met de hand. Dat is echt een aanslag op het lichaam. 

Handwikkelfolie met een apparaat aanbrengen

Een hand wikkelapparaat verlicht de wikkel arbeid wel iets maar is niet echt een ergonomische oplossing. Je moet je nog steeds als medewerker in alle mogelijke bochten wringen om de handwikkelfolie om de pakketten heen te krijgen. Een wikkelmachine is dan een uitkomst. Die gaat heel accuraat aan de slag en kan ook berekenen hoeveel folie precies nodig is. Bovendien is er dan ook het puntje van de uitstraling. Een pallet die door een wikkelmachine is voorbereid, komt bij de uiteindelijke ontvanger heel professioneel over. Het staat gewoon mooier en dat helpt je bedrijfsimago natuurlijk ook.

Verpakkingsmateriaal – Webshop.viv

(On)doorzichtig

De meeste handwikkelfolie is transparant. Doorzichtigheid is van belang omdat je zo de diverse ladingen nog van elkaar kunt onderscheiden als ze eenmaal gewikkeld zijn. Ook onderweg weet de chauffeur zo feilloos wie welk pallet moet krijgen. En toch is er ook wel zwarte wikkelfolie. Die is vooral handig als je niet aan iedereen wilt laten zien om welke lading het gaat. Zo kun je diefstal voorkomen. Zwarte wikkelfolie biedt ook bescherming tegen UV-straling.