Graszoden voor in de tuin

3 min gelezen
railsysteem glazen schuifwand

Wil je graag gras in je tuin maar heb je geen zin of tijd om te wachten tot zelf gezaaid gras gaat groeien? Dan zijn graszoden wellicht iets voor jou! Grasmatten zijn zelf aan te leggen en je kunt vrij snel na het aanleggen het gras al betreden in tegenstelling tot het zaaien van gras. Op grasmatten kan je na ongeveer 2 tot 3 weken al lopen. Dit omdat het gras van de grasmatten al worteltjes hebben en deze dus al steviger zijn dat net gezaaid gras. Wanneer je gras zaait moeten de zaadjes eerst ontkiemen. Zodra deze ontkiemt zijn hebben ze hele kleine kwetsbare worteltjes. Als je hierop zou lopen zou je het gras kapot maken. Er wordt geadviseerd pas na 2 maanden over gezaaid gras heen te lopen. 

Wat zijn graszoden eigenlijk?

Graszoden, ook wel grasmatten genoemd, zijn dunne plakken die bestaan uit aarde, gras en de wortels van het gras. Deze grasmatten worden gebruikt voor het aanleggen van gazons. Het duurt 12 tot 14 maanden om grasmatten te kweken. Wanneer je gebruikt maakt van grasmatten heb je meteen na het aanleggen een groen gazon en relatief snel te betreden is. Grasmatten zijn te onderscheiden in drie soorten. Namelijk grasmatten voor een fijn speelgazon, een schaduwgazon en een Premium gazon. De fijne speelgazon grasmatten zijn erg geschikt voor kleine kinderen om op de spelen en is onderhoudsvriendelijk. De grasmatten voor een schaduwgazon zijn erg geschikt voor plekken in de tuin waar veel schaduw komt, maar zijn ook geschikt voor in de zon. De Premium gazon grasmatten zijn gekweekt voor en door professionals en zoals de naam al zegt de beste kwaliteit graszode. 

Zelf grasmatten aanleggen

Het is mogelijk zelf graszoden aan te leggen. Hier een korte uitleg. Het is van belang voordat je de grasmatten aan gaat leggen dat je tuin onkruidvrij is. Je begint vervolgens met het gehele vlak waar je de grasmatten wil aanleggen om te spitten. Hierdoor maak je de grond los waardoor de wortels later goed kunnen gaan groeien. Daarna moet je de grond verdichten. De makkelijkste manier om dit te doen is door met je voeten naast elkaar kleine stapjes te leggen en de grond te verdichten met je eigen gewicht. Dit is erg belangrijk want hierdoor kan de grond niet later gaan nazakken. Als dit is gedaan kun je door naar de volgende stap: de grond egaliseren. Vul eventuele gaten met grond en zorg voor een egaal vlak. En dan rollen maar! Denk eraan dat zodra de grasmatten geleverd zijn ze meteen aangelegd moeten worden.

Gras zaaien of grasmatten aanleggen

Zoals eerder genoemd zijn grasmatten veel eerder te betreden dan gezaaid gras. Dit verschil is bijna anderhalve maand. Gras zaaien is dan wel goedkoper dan grasmatten maar het is zo dat na het aanleggen van grasmatten je meteen een strak gazon hebt en wanneer je gras zaait je eerst moet wachten tot het gras groeit. Zelfs daarna kan het nog zo zijn dat nadat je gras hebt gezaaid er plekken ontstaan waar het kaler is of waar het gras harder groeit dan andere stukken. Dit is bij graszoden niet het geval. 

Ben je op zoek naar verse en kwalitatief goede graszoden voor een mooie prijs? Kijk eens op de site van Graszoden Online.