Gemelamineerd spaanplaat gebruiken

2 min gelezen

Als je het leuk vindt om zelf te klussen, dan heb je vast en zeker wel eens van FIBO gehoord. Je kunt er namelijk erg veel mooie items scoren die je kunnen helpen om je project te doen slagen. Maar daar gaan we nu niet verder op in, want het gaat nu echt over gemelamineerd spaanplaat. Een andere naam hiervoor zijn de melamine platen. Deze worden vaak gebruikt binnen de interieurbouw.

Waarom gemelamineerd spaanplaat gebruiken?

Er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom dat je gemelamineerd spaanplaat kunt gebruiken. Maar het is ook goed om eens wat meer over spaanplaat zelf te weten te komen, want wat is het eigenlijk? Het is een plaat die bestaat uit houtsplinters. Deze worden gelijmd en dan nog eens samengedrukt. Kenmerkend is ook dat ze aan beide kanten voorzien zijn van een witte laag melamine. Dit is een toplaag en dat is een geïmpregneerde papier laag en die wordt dan weer op de plaat geperst. Als je dan naar de plaat kijkt, dan zie je dat het een licht gestructureerd oppervlak heeft. Maar de melanine laag die lijkt weer veel op plastic. Daarom noemen ze het ook wel eens geplastificeerd spaanplaat. Je kunt het gebruiken voor boekenplanken, kastplanken, meubels en werkbladen bijvoorbeeld. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden met deze prachtige producten.

Eigen meubels maken? Doe dat via de volgende methode

Misschien zie je het wel als een uitdaging om je eigen meubels te maken. Je hebt dan vaak de keuze uit MDF of ben je toch meer een fan van gemelamineerd spaanplaat? Je moet jezelf hierbij goed afvragen waar het voor is bedoeld. Als het namelijk erg stevig moet zijn dan is MDF toch een betere optie. Maar het eerste wat je moet doen is toch een plan maken wat je wil maken, hoe je het gaat maken, welke spullen je nodig hebt, hoeveel hout je nodig hebt, welke platen je moet hebben, maar ook moet je denken aan de kleuren en aan de afwerking. Gelukkig kun je er alle kanten mee op, dat is maar goed ook. Je zou je daarom eens kunnen laten inspireren door het online aanbod. Je kunt er veel ervaringen lezen van mensen die zelf aan het klussen zijn, maar ook zijn er complete bouwtekeningen te vinden inclusief wat je nodig hebt om het te maken. Alleen nog even bestellen en dan kun je zelf klussen.