De laatste jaarlijkse opknapbeurt van je tuin

2 min gelezen

Laat het natuurschoon op jouw erf niet zomaar aan haar lot over eer de winter zich aankondigt. Maak je tuin winterklaar volgens deze eenvoudige stappen!

Borders

Wat afgestorven is, haal je uiteraard weg. Maar bloemen en planten die nog in bloei zijn kun je het beste met rust laten. Ze geven je tuin een schitterend aanzien en vormen een hulpbron voor vogels. Iedereen blij! Yaay!

Gezond gazon

Houd je gazon bij door deze in het late najaar nog één keer goed te maaien. Haal daarbij ook alle achterblijvende takken en bladeren weg; deze deken kan namelijk de groei van het gras negatief beïnvloeden. Voorkom de groei van mos door kalk te strooien.

Snoeien

Zodra takken met sneeuw zijn bedekt, wordt snoeien een stuk lastiger. Begin er dan ook op tijd mee! Ook takken die nog wél bladeren hebben, mogen gesnoeid worden.

Water afsluiten

Niet binnenshuis, natuurlijk! Nee, we hebben het hier over de buitenkraan. Die kan kapotvriezen als je het water niet op tijd afsluit. Laat ook je sproeier(s) niet liggen en berg deze op in je schuur of garage. Of een andere droge en veilige plek, uiteraard.

Voer de vogels

Hoewel de meesten naar het zuiden vliegen, hebben achterblijvende vogels moeite met het vinden van voedsel! Zorg daarom dat ze niks tekortkomen door vetbollen, zaden en noten door je tuin te verspreiden.

Afval

Wanneer je groots uitpakt bij het winterklaar maken van je tuin, verzamel je een hoop afval in de vorm van grond, takken, bladeren en andere natuurproducten waar je niks meer mee kunt. Gelukkig om je hier gemakkelijk van af door een handige afvalcontainer te huren.

Nog even door de winter heen en in de lente mag je weer met je tuin bezig!