Architect of constructeur inhuren: Hoe maak je de juiste keuze?

2 min gelezen
meer over architect of constructeur kiezen

Wanneer je een bouwproject start, is het belangrijk om de juiste professionals in te schakelen. Een architect en een constructeur zijn twee belangrijke spelers in dit proces. Maar hoe weet je nu of je een architect of een constructeur moet inhuren? In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen deze twee beroepen en geven we je tips om de juiste keuze te maken.

Wat is het verschil tussen een architect en een constructeur?

Een architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw. Hij of zij houdt rekening met de wensen van de opdrachtgever, de functionaliteit van het gebouw en de esthetiek. Een architect zorgt ervoor dat het ontwerp voldoet aan de bouwvoorschriften en dat het past binnen het budget.

Een constructeur daarentegen is verantwoordelijk voor de technische aspecten van een bouwproject. Hij of zij zorgt ervoor dat het ontwerp van de architect ook daadwerkelijk gebouwd kan worden. Een constructeur berekent de draagconstructie van het gebouw en zorgt ervoor dat het voldoet aan de veiligheidseisen.

Wanneer heb je een architect nodig?

Je hebt een architect nodig als je een nieuw gebouw wilt ontwerpen of als je een bestaand gebouw wilt verbouwen. Een architect kan je helpen om je wensen en ideeën om te zetten in een concreet ontwerp. Daarnaast kan een architect je begeleiden bij het aanvragen van de benodigde vergunningen en het selecteren van aannemers.

Wanneer heb je een constructeur nodig?

Een constructeur is nodig als je een bouwproject hebt waarbij de draagconstructie van het gebouw aangepast moet worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verbouwing waarbij je een muur wilt verwijderen of een aanbouw wilt realiseren. Een constructeur zorgt ervoor dat het bouwproject veilig en volgens de bouwvoorschriften wordt uitgevoerd.

Hoe maak je de juiste keuze?

Om de juiste keuze te maken tussen een architect en een constructeur, is het belangrijk om te kijken naar de aard van je bouwproject. Als je vooral hulp nodig hebt bij het ontwerp en de esthetiek van je project, is een architect de juiste keuze. Als je vooral technische ondersteuning nodig hebt bij het realiseren van je bouwproject, is een constructeur de beste optie.Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de ervaring en het portfolio van de architect of constructeur. Kies voor een professional met ervaring in soortgelijke projecten en vraag naar referenties van eerdere opdrachtgevers. Wil je meer over architect of constructeur kiezen weten? Bezoek dan deze voorgaande link.

meer over architect of constructeur kiezen