Zo zorg je voor het groen in huis

2 min gelezen

Tegenwoordig mag er echt geen groen meer in je huis ontbreken. Groot, klein, tropisch of kleurrijk, het maakt allemaal niet uit. Je zal ten minste een mooie kamerplant in huis moeten zetten. En mooi meegenomen, tegenwoordig kun je overal wel planten kopen. Op sociale media zie je al veel prachtige foto’s van interieurs vol met planten voorbij komen, en geef ze eens ongelijk. Niet alle social media trends zijn aan mij besteed, maar deze vind ik toch wel erg leuk. Planten geven namelijk sfeer in huis en het geeft een goed gevoel wanneer jouw plantjes uitgroeien tot volwaardige planten. Ook zonder groene vingers kun je prima planten verzorgen, hoe je dat doet lees je hieronder.

Welke planten voor in huis?

Er zijn natuurlijk talloze planten met ingewikkelde namen die je thuis neer kunt zetten. Hoe maak je dan de juiste keuze? Twee soorten waarmee je de plank sowieso niet mis kunt slaan zijn de Strelitzia en de peperomia obtusifolia. De strelitzia reginae, ook wel de paradijsvogelbloem genoemd, is een echte eyecatcher in huis met zijn mooie bloemen. Wel oppassen met dieren en kinderen, want deze plant is licht giftig. Geen groene vingers? Dan is de peperomia obtusifolia iets voor jou. Met de bijnaam ‘krokodillentranen’ fleurt deze plant ieder interieur op.

Tips voor onderhoud

Met zoveel verschillende soorten planten gelden ook weer een hoop verschillende regels. In ieder geval is het belangrijk dat je de planten op de juiste plek zet. Dat is niet direct in de zon, maar ook niet helemaal in het donker. De meeste planten groeien het best op een plek met genoeg licht, maar bij teveel licht zal de verdeling niet op natuurlijke manier verlopen. Ook bij het water geven kan nog wel eens wat mis gaan. Het is dan ook lastig om je planten voldoende water te geven zonder dat ze verdrinken. De juiste hoeveelheid water verschilt dan ook weer per plant. Een algemene tip is om de blaadjes te voelen. Als deze droog aanvoelen geef je de plant wat water.

Verpotten

Heb je de smaak je pakken en groeien jouw planten als kool? Dan is het wellicht tijd om ze te verpotten. Het vroege voorjaar is hier de beste periode voor. Jonge planten en snelle groeiers moeten ieder voorjaar wel verpot worden. Langzame groeiers en grote planten eens in de twee tot drie jaar. Zet de planten over in een pot die minstens een maat groter is en met een afvoergaatje onderin, waar je een grote potscherf legt om dichtslibben te voorkomen. Leg bovenop de scherf een laagje kleine scherven of korrels, zodat de wortels niet in water of natte aarde blijven staan.